Zenede

Itt lehet mindenféléről társalogni ami a szenvedélyünk lényegével, a ZENÉvel kapcsolatos.

111 thoughts on “Zenede

     1. simán lehet igazad,

      de én igyekszem tartózkodni mások zenéinek* leszólását, minősítését.
      (persze elég nehezen megy és sokszor nem is sikerül, pl. nem vettem részt a zenekarommal, amikor a betonhofi nevezetű förmedvénynek fújtunk aláfestést.)
      szóval nekem nem esik jól, ha leszólják a zenéimet, így egyfajta empátia alapján igyekszem nem leszólni a másét. a véleményem attól még megvan.
      nem példabeszédként akarok fellépni, inkább csak a saját tapasztalás, boldogulás megosztása a célom ezzel..

      ugyanitt jegyezném meg, hogy bár a zenei ízlésem fejlődése, kb. 7 évesen a csá márínától („könnyelmű-csalfa lélek”) kezdve a dr albánon átívelve kissé magától értetődő,
      — még úgy is, hogy nagy szerencsémmel volt egy zenei mentorom, aki bevezetett az Autechre világába—,
      a kávés hobbimból fakadó kávés ízlésvilágom változása viszont koránt sem ennyire egyértelmű…

      számomra is meglepő, hogy már a jól elkészített, kellemesen krémes és tömény presszó helyett a teásan híg filterkávét preferálom..

      az ízlés fejlesztése egyrészt lehetséges, nem egy kőbe vésett dolog, másrészt odafigyelést, tudatosságot igényel.

      * az a meglátásom, hogy az aktuális zenei ízlés a lelki állapotra kapaszkodik rá. ezért analizálhatom én tudatos szempontok alapján az adott zenét, ha az alanynak épp az üt be.. 🙂
      az érme másik oldala viszont, hogy az építő kritika növeli a tudatosságot és fejleszti az ízlést, szóval az okoskodáson túl tényleg nem akarok beleszólni itt a dolgokba.. 🙂

  1. Valóban! Megjelent a „Dark side of moon” átdolgozott kiadása Roger Waterstől.Egy méltán ikonomikus mű méltó letisztult remixe.
   Egyszóval,számomra frenetikus.A liberálisok által gyűlölt előadó aki a tiszta tükröt tartja az emberiség felé dalszövegeivel.

 1. zeneajánlóm 🙂
  röviden: a nyugalom megzavarására alkalmas virtuóz bohózat, egy merő zenei tréfa 🙂

  zúzós metál alapjaira épít, de azt is igyekszik parodizálni, nem (túl) komolyan venni, drum&bass és egyéb változatos betétekkel felütni.
  nyomokban porszívót, galambok szárnycsapását, csirkét tartalmazhat.
  dupla kávé után ajánlom, sok türelemmel és kitartással.. 😀

  Konstantin Chaykin orosz órásmester Joker órája jut eszembe hasonlatként:
  úgy mókázik, hogy kivitelezésben, minőségben nem ismer tréfát.
  (az első széria 2M alatt jött ki, de a piac hamar fölárazta 10M környékére..
  Bredán Dávid cikke)

  Konstantin Chaykin Joker Watch Review

  Igorrr: Hallelujah (2012)

  https://tidal.com/browse/album/142885958

  1. Ez valahogy eddig kimaradt…Marillion…az elmúlt időszakban volt némi időm és azt mondtam magamnak…az nem lehet ,hogy manapság nincsenek értékes zenék és zenekarok…és mindig csak a régieket hallgassam…így két napig csak kutattam minden fórumon ,hogy mai vagy a közelmúltban igényes zenét találjak–nem a jazz a kedvenc műfajom–több száz lehetséges ma futó zenekar és énekes közül csak néhányat találtam ,amelyek úgy ahogy megtetszettek. De rátaláltam ismét egy régire ,ami eddig kimaradt…egy kis ízelítő belőle…ez a dal minden ízlésemet kielégítí…

  1. Ez a zene filmen is maradandó volt,de koncerten még kifejezőbb.Ha valaki látta a filmet is tudja libabőrösen hallgatni szerintem mert a izgalmi kapcsolódás létrejön..Ezt a koncertet már biztosan megszerzem valahonnan.

  1. Sziasztok!
   Zenét akartam ajànlani én is, de nem sikerült képet feltölteni. Ezért csak leírom: Djabe: Köszönjük Sipi!
   Ez egy koncertlemez, szerintem nagyon jó.
   Mellesleg aki hiányolta a basszust az OFC kábelből, nos itt van.

 2. Szervusztok! Teljesen véletlenül futtottam bele Gedeon oldalán Dragonweed mester egyik erősítőjébe. Erről eszembejutott.
  (Ritkán néztem az AVX-et meg a hasonlókat is mert hamar kiderül hogy fogalmatlan senkiházi vagyok, akinek kimondottan csapnivaló cucca van és amúgy is soha nem fog tudni semit a zenehallgatásról, ezért inkább read only voltam. De az feltűnt hogy nincs Dragonweed. jóideje.) Arra valahogy nem is gondoltam, hogy van blog/weboldal. De nagyszerű hogy így van. köszönöm.

  Ezzel a muzsikával köszöntök mindenkit! A húrok finom játéka valamiféle finom északi hűvösség és filmzenei hatások.
  https://tidal.com/browse/track/287841486

  szép napot mindenkinek!

  1. Én csak azért se vagyok hajlandó most megtagadni Nagy Ferót, mert 40 éve értékeltem a szövegeit, a kiállását, a korabeli dolgait. Arról én nem tehetek, hogy Ő elhülyült és csontig benyal a jelenlegi kompániának!
   Sajnos édesapám ugyanúgy beveszi a lakáj-média hazugságait, mint több millióan ebben az országban, de én ettől Őt még nem tagadhatom meg, mivel akkor semmivel sem lehetnék jobb, mint a jelenlegi hatalom, akik nem tetsző irányba viszik az életem (a munkahelyemen, a mindennapokban)!
   AJ

   1. 1996-ban még néha én is tisztelettel tekintettem pl. OV-ra. Azóta vele is történt egy s más…. 😉
    Nekem is vannak olyan ismerőseim akik beálltak az „álavjú” nyájba, hát én egyszerűen kikapcsoltam őket az életemből. Inkább legyek egyedül, mint bólogató mosottagyú idiótákkal körülvéve, mert én úgy érzem az életemet meg pont az ilyenek húzzák le. Még akkor ha ne adj’ isten a családom része. Nálam a nyájszellem még (vagy már) nem tudja felülírni a józan észt.
    (Hmm… talán én sem vagyok jobb?? Lehet kövezni. 😉 )

    Amúgy a magyar „pop” ill.. rockzene az LGT pár korai lemezét kivéve (szerencsére) kimaradt az életemből.

    1. Én már akkor sem tudtam tisztelni – ahogy elbánt Fodorékkal már akkor is a német náci pártot idézte és azóta csak romlott a helyzet a FIDESZ-ben ( szemforgató keresztényekről már nem is beszélek)!
     Apámmal meg csak nem tehetem meg, hogy negligálom – inkább szelíden, de határozottan próbálom győzködni, hogy miként is fér össze a gyakorló róm.-kat. hite a migránsok, az eu, az ukránok (meg akiket épp a csúti csodacsatár kitalál) gyűlöletével!
     AJ

     1. Mikor megérettem rá ,hogy Hamvas Bélát olvashassam ,történt egy még nagyobb katarzis velem…kezemre játszott-nem véletlenül-Sütő Zoltán könyve,azt hiszem az egyetlen alkotása „Paradigma”.Azóta nem foglalkozom sem világnézettel sem politikával,fölébe keveredtem,bár tudom ez nem egy könyvajánló topic ,remélem belefér…http://hazafias.hu/spd/661597/Paradigma-Suto-Zoltan…természetesen sokkal méyebb dolgokról szól,a legmélyebbekről ,mint a rövid ismertetőjében olvasható.

 3. Akinek van hangulata hallani egy nem kimondottan lágy zenét, (bár van ettől keményebb zene is) annak ajánlom ezt az albumot. Ebben a műfajban nagyon ritka az ilyen jó keverés. Le a kalappal a hangmérnök előtt.

 4. https://index.hu/fomo/2023/03/22/demeter-szilard-nagy-fero-akos-petofi-kulturalis-ugynokseg-popkultura/

  Na végre! Hál’ Istennek most már jó kezekben lesz az (amúgy nem létező, vagy legalábbis huszadrangúan hulladék) magyar popzene. Petőfi Zenei Tanács 🙁
  „A Petőfi Zenei Tanács tagjainak teljesítménye minden kétséget felülír. Ezek a zenészek időtálló műveket tettek le az asztalra, láttak már mindent a kis kultúrházaktól a nagyszínpadig.” … Anyám borogass! Már elnézést, -minden tisztelettel lánglelkű költőnk emlékének- , de neki mi a franc köze volt (vagy van) a pop(ó)kultúrához??
  Amúgy tényleg válogatott csapat, ennél jobbakat keresve sem találhattak volna…..

Vélemény, hozzászólás?