Jut eszembe…

Mostanában valahogy egyre gyakrabban érzem így….

229 thoughts on “Jut eszembe…

 1. Audio bölcsességek gyűjteményéhez: (AVX-ről)
  “Az XLR az valóságos szimetrikus bemenet a te erősítődön is , és igen sokkal jobban szól mint RCA-an. Ha a Toppingot kötöd majd össze az erősíttővel akkor azRCA 124db helyet 127db kapsz.Jól Érezhető hallható különbség lesz.”
  Hogymivan? milyen 127 dB? Mimennyi? Dinamika, jel-zaj viszony? Vagy mi a Φ@ß ? Bármelyik is, ha barátunk 10-ből legalább 2-szer eltalálná vakteszten a különbséget a 124 és a 127 dB között, megemelném a kalapomat előtte.
  A tragédia az, hogy ezer meg egy ilyen baromság kering a hifis berkekben fogalmatlan önképzőkörös mekkmesterektől, de ami még nagyobb baj az hogy van aki be is veszi ezeket…..

 2. Ez 1 jó 5let volt.
  Mindenkinek lehet ellenvéleménye, de nem így tálalva ahogy rogers kolléga tette. Így inkább a trollkodás szintjét ütötte meg (legalábbis nálam).
  András! Az agymenéseidet – sztem mondhatom a többiek nevében is – szívesen olvassuk. mert van mit.
  Nekem csak hobbim a hifi, és szoktam “gányolni” is, és ha megakadok mindig kaptam Tőled segítséget.
  A hangfalaid meg szóra sem érdemesek 🙂 🙂 – ezért van belőle 3pár….
  A D osztály meg külön kategória…….

  NEHOGY ABBAHAGYD EZT A TOPICOT…..

 3. Azt azért remélem ebből a tegnapi történetből nem az jött le hogy aki a megengedettnél 3 fokkal ferdébb szemmel néz rám és nem bólogat sűrűn a (néha zöldség jellegű) hozzászólásaimra az azonnal repül…….
  Amit nem szeretnék az a trollkodás térnyerése, de ezen kívül bárki elmondhatja (sőt kérem is rá) ha nem ért velem egyet és miért/miben nem, csak relatíve kulturált stílusban tegye. Nem vagyok tévedhetetlen, mint ahogy senki igaza sem abszolút igazság, legfeljebb vélemény lehet.

 4. Kedves Blogtársak!
  Szomorú kötelességemnek teszek eleget amikor bejelentem Rogers barátunk távozását köreinkből.
  Ennek a fórumnak egyik célja, hogy beszélgessünk, véleményt cseréljünk a hobbinkról (persze nem szigorúan csak arról) de úgy tűnik vannak akiknek mindenáron mindenben okosabbnak, jobbnak kell lenni a többieknél.
  Úgy gondolom ha én bekérezkedek valahová vendégségbe, nem az lesz az első dolgom hogy elkezdem szapulni a házigazda szakmáját, hivatását, hobbiját, hitét, egyáltalán: világnézetét.
  Ezzel a mentalitással eleget küzdöttem az AVX-en, barátunknak is tudom ajánlani az ottani vagy számtalan egyéb fórumon történő észosztást, de erre itt úgy gondolom sem nekem, sem a legtöbbünknek nincs szükségünk.
  Sajnálom hogy így alakult, nem én akartam…..

  1. Ha Te nem tetted volna meg, én erősen ajánlottam volna…
   Nem lehetne ezt a fórumot előszűrni? Vállalnám a segítséget. Miért kell minden segítő, javító szándékú tevékenységet összetrollkodni? Ezt élvezi? Van egy-két ötletem mit élvezzen az ilyen. Pl. ezt az AKAI-s supertweetert honnan tudtuk volna meg nélküled? Jó, engem felhívtál telefonon, de és a többi fan? Jól tetted, hogy hmmm “kilépteted”. Ja, kókányolunk, azt! Nem akartam hinni a szememnek, mikor láttam a “kolléga” hozzászólását. Na, engedjük el az ilyet! Andris eszedbe ne jusson a fórum felszámolása! Ezt vedd fenyegetésnek, tudom hol lax (kb. 800 méterre)!
   Ps.: találtam egy szép nagy kavicsot, holnap kőbaltát csinálok belőle, flexszel. Azzal fogok pattintani hangszórómágnest, a szomszéd kutyája megpusztult, bőréből membránt csinálok, szerintem jó lesz. Éjjen a kókány, saohase halunk meg!

    1. Nagyon helyes! 🙂
     András, nélküled nem lenne Kolibrim, és valószínűleg a jó D osztályt sem ismerném. Nem beszélve tuningolt C300 illetve Denon erősítőről (mondjuk az épp nincs, de van “elfekvőben” egy 860. Még nem tudsz róla, de szerintem lesz hozzá közöd 😀 ).
     Ezen kívül egy csomó leírt tanácsról, ajánlásról. Szerintem nem baj ha kis pénzből is lehet jó hangot kapni/csinálni. Ha valakit ez bánt, akkor vegyen drága és szép új cuccokat. Hogy aztán egy összetákolt D osztály + kókányolt hangfal esetleg jobban szól? Az meg a mi “bajunk”.

  2. Egyetértek.
   …bennem (is) korábban megfordult már: ez ide így nem kell, hanem negatív.
   Köszi!

   (…pedig én nem is “kókányolok”, pákám nincs is! …azért szeretnék maradni :))
   persze más területi matatásom hívható “kókányolásnak” is

 5. Hát bizony… ahányan annyiféleképpen, mind másnak látjuk a világot. Én (is) 45 évet “áldoztam” az életemből a hifire, mellette-vele együtt a zenehallgatás is pont annyira lényeges volt. Egyetlen percét sem bánom, annak sem amit anno a kb.100 makett “összegányolásával” töltöttem.
  Azt meg hogy én meg bárki hogyan, minek látom a mai világot meg a mai fiatalokat maradjon meg magánvéleménynek, nem ide tartozik. (nagyon röviden; őszintén és mélyen sajnálom őket amiért úgy nőnek fel hogy a tudásuk, ismereteik 90%-át előreemésztetten, erőfeszítések nélkül készen kapják a világháló áldásos tevékenysége miatt. Minden könnyebb, nem kell “szenvedni” semmivel, semmiért, így aztán a kreativitásuk, VALÓDI problémamegoldó képességük közel nulla, mert azt a telefon és monitorbámulásból nem lehet megtanulni (a saját 3 gyermekemen is pont ezt látom)). Eltűnt, megszűnt az alkotás, a kísérletezés öröme, szerintem sokkal szürkébb, unalmasabb lett a világ mióta csak a képpé formált egyeseket és nullákat bámuljuk a kijelzőkön.
  A világ 40-50 év alatt kifordult a sarkából, és csak remélem hogy a jövőben majd kiderül hogy jó irányba.
  Ha meg nem: úgy jártunk….. 😉
  Na mindegy, tényleg ne feszegessük ezt a témát tovább, maradjunk a szakmai vonalnak legalább a közelében, ha meg nem tudunk, akkor legalább csendben.

 6. Akkor szerintem tényleg zárjuk le ezt a DIY-nem DIY témát, elég jól körülrágtuk (rágták már mások is máshol is) ezt a csontot. Itt mindenesetre jórészt olyanok vannak jelen akik történetesen ebben is találnak élvezetet-örömöt. Lehet ötcsillagos gourmet étteremben eltartott kisujjal ezer forintból készített étellel piszmogni 15 ezerért, meg lehet egy kellemes baráti társasággal a saját tudása, ízlése szerint slambucot “kókányolni” a kertben. Nem hiszem hogy így megítélhető, vajon melyik a “jobb”.
  Ki mit élvez jobban, hová tartozónak érzi magát, mit engedhet meg, hol szeret (vagy szeret-e) vele dicsekedni.

  1. Én a háttérben beszéltem Krizsivel, hogy eljönnék kicsit hangfal építést tanulni. De az időpont sűrű, nem tudok minden hétvégén 1200 km-t utazni. (Előző hétvégén lesz egy 60. születésnap szűkebb családban) Így nem írogattam, ígérgettem feleslegesen. Szeptember 18-19 lesz Annafürdőn egy topik találkozó szintén Krizsi szervezésében és azon 2019-ben (amikor eljutottam) például Tunerman, Popori Ottó, Vibavoice és még jó páran hoztak saját rendszert, saját, épített hangfalat. Ajánlom mindenki figyelmébe, szép helyszín, Krizsi finom ételei, jó kávé és sok audiofíl sorstárs. Én idén igyekszem eljutni (ha nem lesz határzár)

  1. JééézusAtyaÚúristen!
   Ez a fazon spontán ilyen, vagy nekifutásból? Ha az ilyenek elszaporodnak, akkor biz’isten kidobom a forrasztópákámat és az oszcilloszkópomat a harmadikról. Aztán láncfűrésszel miszlikre vágom a Totem ládáimat a Linx-el együtt. Bejelentkezem a fülgyógyász barátomhoz egy jó kis forró ólmos beöntésre. Amúgy figyeldoda! A faszi a vége felé olyan refluxos tünetekkel küzd, hogy na! És az mitől van? A stressztől, nem kellene annyi marhaságot mondani!
   Kár érte, jó ügynök volt…

   1. Szerintem tudatmódosultan hablatyolt, józanul nehéz ennyi hülyeséget ennyi idő alatt összehordani. Ha nem így van, akkor viszont részvétem a családjának….. 🙁
    Mondjuk az sem ártana ha valaki már erre vetemedik, akkor legalább az elektroakusztikai alapfogalmakkal legyen tisztában. (lásd: reflexdobozok…)

   1. Én sem tudom…. eddig csak német grillsajtokat próbáltunk (Aldi-s vagy Lildl-es) azokkal semmi gond nem volt. Ugyanazon a hőfokbeállításon ez 20 másodperc alatt szétfolyt.
    Elég gusztustalan látvány lett, nem beszélve a grill lapok tisztításáról.
    Remélem csak egy rossz széria Szarvasról… Bár aminek így kezdődik a neve, hát… nem is tudom. 🙁
    Nem mellesleg: 600 Ft megy egyenesen a kukába.

 7. Újabb kínai elektronikai cég fedezte fel a nullponti energiához való hozzáférést….
  “Műszaki adatok:
  – Max teljesítmény: 2x250w/4ohm, 2x200w/8ohm
  – RMS teljesítmény : 2x125w/4ohm, 2x100w/8ohm
  – Beépített USB/MP3 lejátszó
  – Bemenetek: 3 sztereo RCA
  – Bemeneti jelesősség: 775mV
  – Frekvencia átvitel: 20 Hz – 20 kHz
  – Kimenetek: Banán (tekerős)
  – Túlhajtás jelző LED
  – Aktív ventilátoros hűtés
  – Kék LED-es megvilágítás
  – Méretek: 48, 2 x 9, 6 x 25 cm
  – Rack-be építhető, 2U magas
  – Tömeg: 3, 6 kg

  100VA-es toroidtrafó , TIP szériás 100W-os végtranzisztorok (csatornánként EGY pár), nem csalás, nem ámítás, 120W teljesítményfelvétel!
  Nnna…. 🙂

 8. András,

  bocs, hosszú lesz, érdekel a véleményed, abszolut nem sürgös.

  Táptéma: jónéhány éve van egy Squeezebox Touch-om, pár év óta a fö forrásom. Gyárilag egy kisméretü, bedugos, kapcsolüzemü tapja van (5V 3A, talan ez: https://www.digikey.com/en/products/detail/PSA15R-050PV/993-1110-ND/2635772).
  A méhkastéma, és engem ilyen irányban kevésbé érdekel, azaz ez mellékszál:
  Egyesek óriási hangminöségjavulásról számolnak be, ha kicserélik a tápját. Mások semilyenröl, indokolják, hogy a készülékházon belül, tovabbiak is vannak, pl. https://forums.slimdevices.com/-rol: “Cost wise and audio benefits wise replacing the OEM Power Supply doesn’t make sense when the OEM is just fine. They did a very good job on the internal regulators on the Touch and it has internal switching supplies so replacing the OEM switcher accomplishes nothing as its really only acting as the supply voltage just as the AC power cord does on ones Amplifier.”

  Viszont, ami engem érdekel, az élettartam óvása, FM-tuner forumon alapito értelmes, tapasztalt villamosmérnök tag ezt írta:
  “The old redbook Logitech stream devices I use are long obsolete. But there are many available used.
  I have a bunch and not one ever stopped working, in service daily for decades…The original owner (Slim Devices) used very high quality parts in the those builds. But I do feed them very clean linear power, not the stock wall wart switcher. The 5V supplies I use weigh a few pounds, with big caps and regulators inside. I think that helps.”

  kérdeztem Töle, hogy hogyan is érti, hogy “helps”, milyen téren ?

  Válasza: “I am using surplus bought 5.0 Vdc linear regulated power supplies that are not switching supplies, which are fairly big in both size and amperage rating. The most likely source for these today is from surplus sellers. I bought them from hostfelt electronics, who is now out of business, but there are many other surplus electronics places, some on Ebay. Or you can make your own supply.

  By the way, I’m not saying all switching supplies are bad. Usually ones that come with better name brand items and are large can be both quiet and reliable.
  Many laptops and printers from companies like HP, IBM, Dell, had good design well filtered switching supplies for laptop and printers, but usually they are higher than 5.0V.

  On why clean power can help electronics reliability –
  First, there are many reports from the computer building / gamer people that lower quality power supplies can fail in a relatively short time (1-2 years say). And when they fail, they can wipe out the computer motherboard. That is, they putout large voltages on the supply rails that kills the all electronics from an over voltage surge. Don’t know if this can also happen with small switching supplies, but I have had quite a few of small switchers fail over time in applications like network routers etc. Why take the chance?

  The main thing that kills electronic components is repeated or continual stress – and that can happen from both heat, and over voltage surges, etc.
  The little switching supplies are supposed to put out DC only, but, on poor designs they can also feed a LOT of high frequency AC switching and power line noise as well. By design switching supplies use ferrite inductors to filter switching noise. But in a switcher design that is really tiny and light, that supplies a lot of current – say 2-3 amps, those ferrites must be tiny and not too effective.

  All that “noise” has to go somewhere, and it usually means it needs to be filtered by electrolytic caps inside your little audio stream device. And usually it is these caps that are the first components to go bad and fail. Whether eliminating the high frequency noise can actually make a difference in the reliability of electronics, I can’t say for sure. And how well do they regulate with normal AC powerline problems like AC voltage surges, etc?”

  Gondolataid ennek kapcsán ?

  1. Nos, próbálom röviden leírni meglátásaimat.
   1.: Az általam tapasztalt-hallott esetek 90%-ában a hagyományos (transzformátoros-stabilizált) tápegységek hallható minőségjavulást eredményeztek.
   2.: Való igaz, nagy eltérések vannak a kapcsolóüzemű dugasztápok hangzása, minősége között, de szerintem egy audio készülék tápellátásra ezek igazán csak minőségi engedményekkel alkalmasak.
   Ez látszólag ellentmond annak a ténynek, hogy sok D osztályú erősítő -ami hasonló elven működik- kiváló hangminőséget szolgáltat, mégis úgy gondolom hogy nagyfrekvenciából egyenirányított-szűrt tápfeszültségnek nincs helye egy igényes átviteli láncban.
   3.: A kapcsolóüzemű tápok jó része relatíve alacsony frekvencián (30-80 kHz) dolgozik, ezek a frekvenciák elég közel vannak a hangfrekvenciás sáv felső részéhez, nehéz őket teljes mértékben kiszűrni, szubharmonikusaik hatását “hallhatatlanná” tenni. Lásd:
   “The little switching supplies are supposed to put out DC only, but, on poor designs they can also feed a LOT of high frequency AC switching and power line noise as well. By design switching supplies use ferrite inductors to filter switching noise. But in a switcher design that is really tiny and light, that supplies a lot of current – say 2-3 amps, those ferrites must be tiny and not too effective.”
   4.: D osztályú erősítők általában 300-600 kHz tartományú moduláló jellel üzemelnek, és bár ezek maradéka is rendszerint megjelenik a kimenetükön, jól méretezett szűrőtagokkal a hangzásra gyakorolt hatásuk minimalizálható.
   5.: Megbizhatóság. No itt jelentős a különbség, főleg amióta az “árérzékeny” (értsd: óccó) kínai termékek uralják a piacot. Egy analóg tápegység évtizedekig elműködik gond nélkül, kapcsiknál az említett zsúfoltság, és fokozott alkatrész stressz miatta meghibásodások aránya nagyságrenddel magasabb. Ahogy mérnök barátunk is írja, az első ami feladja az a negyfrekvenciával masszívan terhelt szekunderköri szűrőelkó. Itt az átfolyó nagyfrekvenciás áram komoly veszteségeket okoz ami melegedésben jelentkezik, és sajnos a “közismert” márkanevek közül sok ezekkel nem képes tartósan megbírkózni (Teapo, Luxon, Daewoo, Acon, stb.) Jobb esetben “csak” felpúposodik a haldokló elkó – némi léeresztéssel kísérve, rosszabban hangos pukkanással tér vissza az örök elektronmezőkre.
   Nem mellesleg: örüljünk ha ilyen esetekben nem viszi magával a sírba a táplált eszközt is… 🙁
   Tavaly egy HDD-m és a videókártyám bánta az egyébként jónevű (Rasurbo) PC-s tápom haláltusáját.
   Jó minőségű nagyfrekvencián is megbízható elkó nem olcsó holmi, érthető hogy nem sok ilyen tápban látunk Rubycon, Nichicon vagy Elna kondenzátorokat….

   1. Köszi.
    Épp ezt a félelmemet sikerült felébreszteni ott is illetve ahogy Te írod: “Nem mellesleg: örüljünk ha ilyen esetekben nem viszi magával a sírba a táplált eszközt is”

    Még azért nem okoz álmatlan éjszakákat :))), de elgondolkoztat, érdemes lenne-e egy ilyen szempontból (ami biztosan nem viszi a sírba a táplált eszközt) tutti darabra szert tennem ?
    Szerinted van ilyen gyári, vagy inkább csinál(tat)ni érdemes ? kb. árak ? (5V, 3A a SB Touch gyárijára ráírva)

    1. Az audiodiyers fórumon Sajti kolléga nagyon jóféle 3-4 ampert leadni képes lineáris tápot tud készíteni kb 5000 forintos nagyságrendben (nem tudom most pontosan mennyi, nyilván alkatrészektől is függ, de biztosan elárulja, ha írsz neki egy privátot, akár rám hivatkozva).

     1. Sajtit én is ajánlom, tapasztalt szakember, nagyon profin dolgozik, meg szerintem jobban fel is van szerelve ilyen dolgokhoz mint én.

 9. Üdv András!
  Kérdések: hogy áll a Schumann projekt? Hogyan lehet ilyen alacsony frekvenciát pontosan mérni, beállítani? Mennyire érzékeny a tápfesz ingadozásra?
  Mint a honlapod vice adminja, megemlíteném, hogy frissíteni kellene. Megcsinálod, vagy tegyem meg én? Azért ugye a főzésről nem tettünk le, csak nem most 37C° -ban.

  1. Ajaj… 🙁 Schumann: panelek készen, 2 beültetve, antenna is van már 2 db, de a dobozolást nem tudom hogy fogom megoldani (á’la őrnagy úr) ha valakit érdekel így is, jelezze.
   A frekvenciabeállításról:
   Ezen a weboldalon:
   https://onlinetonegenerator.com/
   be lehet állítani 7.83 Hz-es négyszögjelet (square), a PC hangszórókra kell kapcsolni -szapora kattogást lehet hallani.
   Ezután egy kis 8 ohmos hangszórót a generátor kimenetére kötni az antenna helyére, és elindítani, majd a frekvenciabeállító sokfordulatú trimmer potmétert addig tekergetni amíg szinkronba nem kerülnek a kattogások. Némi türelemmel század Hz pontossággal be lehet állítani a kívánt frekvenciát az online generátorhoz.
   Tápfesz.: simán elmegy egy 5V-os telefontöltő dugasztápról (vagy USB 5V-ról), de egy 7805-ös IC-vel is lehet tápfeszt generálni neki. Ez mind a három 5%-on belüli tűrésű, az esetleges ingadozás a frekvenciát max. pár század Hz-zel tolja el, az meg -úgy gondolom- nem tragikus.
   Főzőcske lehet, de majd akkor ha az átlaghő 25 fok körülivé redukálódik, meg nem lesz többet tűzgyújtási tilalom….
   Ja igen… Ha megkérlek szépen megteszed hogy frissíted az oldalt? Előre is köszönöm!!

Vélemény, hozzászólás?