Jut eszembe…

Mostanában valahogy egyre gyakrabban érzem így….

330 thoughts on “Jut eszembe…

 1. Nos hosszú várakozás után csak sikerült összehozni, kész a Kougarom, legyen a keresztségben a neve Choco Kougar. COVID előtt indult el és a doboz miatt tartott ilyen sokáig. Most az első meghallgatások után azt mondom, megérte kitartani. Még be kell járatni, játszani állvánnyal, elhelyezéssel, alátétekkel, de a karaktere már most jelentkezik, határozottan. Mostmár értem és érzem, mi az a Dragonweed hangzás. Úgy fogalmaznám meg egy igaz hang. Nincs színezés, nincs elkenés, nincs zsíros mélytartomány, nincs művi hatásvadászat, hamis illúziók. Nagyon tiszta, természetes, gyors tranziensű, sok mikroinfóval és kiváló térábrázolással. Az döbbenet amit 360 fokos térhatásban tudott Andrásnál egy elektronikus zenén. Ma hazafelé megálltam egy hifis barátnál és a sors fintora, hogy egy Rogers LS6/3P volt nála épp az állványon. Így egymással összehasonlítva egyből megmutatkozott, mi az angol színezett hang. Barátom is elismerte, ez egy jó doboz és kíváncsi lesz, milyen bejáratás után, pedig nála már igen sok doboz megfordult. Összegezve nagyon igaz, amit az Audinarchia rovatban András megfogalmaz. Meg lehet spórolni sok varga betűs koválygást a Bakacsin erdőben, ha hozzáfordulunk. Nem kell ellocsolni vagyonokat tévutakra és a Kougar ékes bizonyítéka ennek!
  (Elnézést, de utazó “ruhájában” fotóztam ma le)

  1. Egy pár Kougar mai árakon -a dobozok árától függően- 280-300 ezer környékéből “jön ki”.
   Aki ennyiért tud jobb gyári új (nem AVX-en, HFP-n hirdetett használt) dobozokat ebben az ár és méret kategóriában az szóljon, szívesen összehasonlítjuk őket… 😉
   A Raffai Syzygy-k új ára -igaz sokkal “elegánsabb” dobozban- jóval 1 millió felett van, hasonló hangszórókészlettel (a magas ugyanaz, a mélyközép szintén SB Acoustics egy olcsóbb, papírmembrános típus).
   Javítás:
   Az előbb tévedtem az árat illetően….:

   https://www.raffai-audio.com/syzygy

   Az annyi mint…. 2 millió 180 ezer Ft mai Euró árfolyamon számolva. Azaz durván 7 pár Kougar ára. 😉

 2. Az most nem lényeges hogy ezt a lófogáson találtam, és az sem hogy mennyit kérnek érte. Megszokjuk, legyintünk egy idő után, mert tudjuk miről szól. Már aki….
  Ami érdekesebb, az a kedves felhasználók tudatlansága amelyet ezekben az esetekben ezek a cégek/kereskedők szemét módon a legmesszebbmenőkig ki is használnak.
  Amennyiben: Ajánlom minden rendszer tulajdonosnak, szerelje le az erősítője tető vagy alaplapját, és vegye szemügyre a következőket:
  A végerősítő fokozat teljesítmény félvezetőitől (tranzisztor, FET, akármi) milyen keresztmetszetű nyomtatott áramköri fólia vezeti az esetenként több amperes kimenő áramot a relékig, illetve milyen keresztmetszetű huzal csatlakozik onnan a hangszóró terminálokra?
  Elmondom. 10 esetből 9 és félben a nyák fólia keresztmetszete valahol 0.5 négyzetmilliméter körül lesz
  (10mmx 0.05 mm) – (igen, még a legdrágább gépeknél is…, de találkoztam már 0.2-vel is ), a kábel pedig a legjobb esetekben is max. 1.5-2.5 négyzetmilliméter körül. A kimeneti védőrelé mákszemnyi felületi érintkezőpogácsairól, meg az esetleges kimeneti biztosíték ~0.3-as huzaljáról nem is beszélve. (ez külön megérne egy misét: űrtechnológiás grafén biztosíték 30 ropiért…)
  Ehhez veszünk aztán hüvelykujjnyi vastagságú, 8-10 négyzetmilliméteres vezetővel rendelkező arany-ezüst -platina- meg f@sz tudja miből levő kábeleket, sokszor súlyos százezrekért. A gyártó meg a kereskedő közben röhög a markába, mert:
  – A különbség hihetettlennn !! És hallom, és te is hallod! Naugye??? ->(XYZ audio tesztelő/magazin)
  Sajnos. Valami nagyon félrement itt az elmúlt évtizedekben kedves Urak, de ezért valahol mi is felelősek vagyunk. Már azok akik elhiszik ezt a sok parasztvakítást, és tényleg úgy is gondolják hogy ezektől lesz olyan a rendszerük hogy a haver meg a szomszéd majd padlót fog ha meghallja.

  https://www.jofogas.hu/tolna/Stealth_Audio_Reverie_hangfalkabel__2_3_m__128467922.htm

  1. Érteni vélem a felháborodásod és részben igazat is adok – tévedésben van az aki azt gondolja, hogy berakva ezt a kábelt egy olcsó japán integrált és egy kis kétutas monitor sugárzó közé, attól olyan hangot kap, hogy a hájend rendszerek szégyenkezve elbujdokolnak!
   Viszont azzal nem értek egyet, hogy ez azért van, mert úgy van kialakítva a hang eljuttatása a végtranzisztortól az erősítő hangfal csatlakozójáig, ahogy leírtad. Ha ez igaz lenne, akkor az adott erőítőre bármilyen hangfal kábelt csatlakoztatnál egyforma lenne mindegyikkel a hangzás. Márpedig (ezt azt hiszem Te is elismered) nincs így! Egy kicsit másképp szólni a lánc, ha másfajta kábellel kötöd össze az erősítőt a hangfallal, pedig az erősítőn belül továbbra is az 0,5 négyzetmillis nyák fólia van, meg 0,3 kábel a reléhez, stb. Van jelentősége, hogy milyen kábelt használok a hangfalakhoz (meg az inteconnecz-hez) és ezeket meg kell találni az adott intallációhoz, mert a rendszerben rejlő utolsó 10-20%-ot épp ezzel lehet kihozni, és sokszor épp ennyi a különbség a “jól szól” és a “zenei” között!:)
   AJ

   1. Igen, persze… a lényeg itt is (mint mindenhol a világon) a viszonylagosságon, az arányokon dől el.
    Mondjuk (feltételezés!), hogy egy erősítőnél az általam említett “silány” jelút (a végtranyóktól a hangszórócsatlakozókig) felel a hangminőség 50%-áért. A többiért a hangszórókábel.
    Ez esetben a kábellel javíthatunk, ronthatunk a rendszer hangzásán – 50%-ig. A másik 50 viszont ugyanúgy sz.r lesz, bármilyen drága kábelt fogunk oda bekötni mert azt a kábel nem befolyásolja. Tehát relatíve jobb hangot kapunk egy jobb kábellel, de attól még ami az erősítőben van változatlanul silány marad.
    Rendszerelméleti szinten (láncban) gondolkodva, egy A ponton meglevő hiányosságot bizonyos mértékig javíthatunk a B ponton történő beavatkozással, és így a végeredmény jobb lehet, de soha nem lesz (nem is lehet) olyan jó mint ha az A-t is rendbetennénk.
    Sajnos az audio világában elég gyakori jelenség, hogy a rendszer egy bizonyos pontján meglevő hibát máshol -más előjelű hibával – akarunk korrigálni. Ennyi…
    Ezt akartam volna szemléltetni, csak nem biztos hogy könnyű átlátni abból ahogy leírtam.

    1. Még annyit az előző bejegyzéshez:
     Természetesen (??) másképp fog szólni a cucc más és más kábelekkel, ezt mindnyájan tudjuk (még én is 😉 )
     Csakhogy. Itt van egy olyan pont, ahol a legtöbben elbukunk (igen, néha még én is… 😉 ), mert hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a MÁS mindig JOBB is. Ez emberi alaptermészet, sok összetevőből áll, jó része a valódi hangokkal (élő hangszeres zene) plusz egyáltalán a VALÓSÁGGAL való kapcsolat visszavonhatatlan elvesztése, a többit meg nem részletezem mert tényleg rám lesz sütve a végén hogy abszolút negatív vagyok. Pedig nem (teljesen), csak megtanultam -legalábbis megpróbálni- realista módon szemlélni, hallani a dolgokat nem az irreális remények által fűtött elvárások mentén.
     Ehhez pedig hozzátartozik hogy ne próbáljam már elhitetni magammal hogy egy félmilliós kábelnek mindenképpen jobban kell “szólni” mint egy 50 ezresnek, csak azért mert én megvettem-megvehettem, meg három tesztelő jobbnak hallotta….
     Ugye: a “kétmilliárd veréb nem tévedhet” effektus.
     Tudom most sokan legyintetek, hogy ez a “savanyú a szőlő” effektus de sajnos attól még igaz.
     Azt is tudom hogy reménytelen szélmalomharc amit folytatok, de nekem már valószínűleg csak ennyi maradt.
     Legyetek nyugodtak, ettől még ugyanannyi kábelt fognak eladni centinként ezerötszázért mint azelőtt.

     1. “Ehhez pedig hozzátartozik hogy ne próbáljam már elhitetni magammal hogy egy félmilliós kábelnek mindenképpen jobban kell “szólni” mint egy 50 ezresnek, csak azért mert én megvettem-megvehettem, meg három tesztelő jobbnak hallotta….”
      Ez a lényeg és nagyon fontos tanulság – csak azért, mert egyszer valahol, valamilyen körülmények között bejött egy cucc hangja, azért még nem következik ebből automatikusan, hogy máshol, más körülmények között is ugyanígy fog müködni a dolog!
      AJ

    2. Képzeljük el a következő szituációt: Van két teljesen egyforma gyári, 150-200 ezer Ft körüli árú erősítőnk. Úgy értem full, totál egyforma, mondjuk egymástól nem is nagyon távoli szériaszámokkal.
     Meghallgatjuk őket, azonos bekapcsolt állapotban töltött idővel, egymás után. Egy hétköznapi hangfalkábellel (mint lentebb). A papírforma szerint egyformán kell szólniuk. Ebben gondolom egyetértünk….
     Aztán, az egyiket alávetjük egy teljes modifikációnak:
     -hálózati tyúkbél megvastagítása, jobbra cserélése, RF szűrés a hálózat felől.
     -gyors egyenirányítók (Schottky diódákkal), filmmel áthidalt/ esetleg cserélt szűrőkondenzátorok.
     -estleges műveleti erősítő(k) jobbra cserélése, táplálásuk hasonló módon történő “finomítása”
     -a nyák panelen a vékony nagyáramú fóliák megerősítése 0.8-1 mm-es tömör vezetékkel.
     -csatolókondenzátorok (az esetek 95%-ában elkók) film típusúra cserélése.
     – kimenő védelmi relék (általában 3-5 Amperes szigeteletlen házú típusok) cseréje hermetikusan zárt 8-10 Amperes Omron relékre.
     -készülékház csillapítása bitumenes lapokkal.
     -stb….
     Ez után a gyári állapotút bekötjük az említett 600 ezres kábellel, a másikat pedig egy úgymond “mezei” kategóriájú, mondjuk 30-50 ezres QED, Neotech, ne adj’ isten Kácsa típusúval.
     Ez pedig a félmilliós kérdés; szerintetek melyik összeállítás fog jobban szólni???
     (persze ugyanazokon a dobozokon hallgatva)
     Az említett full tuning egy fentebb leírt erősítőnél max. 50-60 ezer körül van.
     Az eredeti állapotú erősítő+ szuper hangfalkábel kb. fel 800 ezer, a modifikált darab a mezei kábellel sem lesz több 300-nál.

 3. Egy kis közérdekű… (hátha segít valakit megmenteni tőlük)
  A linkelt webshop-ból ne vegyetek SEMMIT! Tévesen küldtek ki egy megrendelt terméket, az ígéretekkel ellentétben semmilyen módon nem elérhetők (telefon: ” A hívott szám átmenetileg nem kapcsolható” – 1 hete, három e-mail küldtem – válasz nélkül szintén egy hete)
  Csak webshop, tehát ezen kívül semmilyen módon nem elérhetők….. 🙁

  https://www.xhaztartas.hu/

 4. Elemzés egy valódi szakértőtől. Nem vagyok (soha nem is voltam) Fridi rajongó, de a beszélgetőpartnere szerintem pontosan tudja miről beszél, nem húz egyik félhez sem, csak elmondja azt amit egy katona (nem érdekvezérelt politikus, vagy agymosott átlagpolgár) lát ebből a háborúból. Érdemes végignézni, üdítő folt az oly sűrű acsarkodások közepette…..

 5. Jut eszembe…. ;
  A legjobb hangok amiket hangsugárzókból hallottam (most a forrás és meghajtás ismerete nélkül)
  Először az “ős” modellek:
  – Celestion SL6 (Az eredeti, réz dómos. Kicsit lassú volt, de egy fazon tutira ott ült a haverom szobájában szitárral… [1984!])
  -Wilson Watt -az első széria, Vifa papír mélyközéppel, Focal kevlar magassal. A 80-as évek végén New York-ban hallottam először egy “hájend só”-n. Az ajtó előtt vártunk amíg a vonósnégyes befejezi a demót a szobában, hogy ne zavarjuk meg az előadást. Nem élő zene volt.
  -Quad 57. Igen, a radiátor. Sokat javítottam, sokszor rádióról teszteltem. Néha ledöbbentem mikor élő utcai beszélgetős műsorok mentek, az emberek ott járkáltak körülöttem.
  -Sonus Faber Signum. Korlátozott dinamika és hangerő, de klasszikus zenén kevés riválisa volt.
  -Totem Arro. Na ez a cigány a saját lovával esete. Ez volt a titkos kedvencem. Vicces kis cingár állódoboz 10 centis mélyközéppel, de aki nem hallotta el sem képzelheti mi jött ki belőle…. Nem sok készült, és sajnos tudtommal Magyarországra nem került belőle. 3D-s színpadban kevés vetélytársa akad.
  (https://6moons.com/audioreviews/totem/arro.html)
  -Néhány Royd, Rega, Epos és Castle típus, főleg a régiek.
  Majd írok az újabb delikvensekről is……
  (Az LS3/5-öt tisztelettel kérem, ne kérjétek számon rajtam. Bár egy-két dolgot jól tud, de annyi sebből vérzik hogy nem tartom/tartottam soha széles körben használható típusnak, plusz annyi változata volt hogy nehéz összeszámolni is. Spendor-ok, Harbeth-ek és egyéb angol “karót nyelt finnyabajnokok” nagy része: dettó)

 6. Szülinapi ajándékként kaptam egy ingyenes hallásvizsgálatot az Amplifon nevű cégtől. (Ezúton is köszönöm nekik, bár nem tudták hogy a születésnapomra adtak időpontot..:) ) Remélték hogy 66 évesen már vagyok eléggé halláskárosodott ahhoz hogy rámsózhassanak egy hallókészüléket.
  No, most már papírom is van róla hogy nem vagyok teljesen süket….. 😉
  A vizsgálatot végző hölgy szerint az eredmény megdöbbentő (“nem láttam még 60 feletti embernél hasonló eredményt sem”), mely szerint a bal fülem 95, a jobb 96%-os hallással rendelkezik, egy 20 éves 100%-os hallású emberéhez viszonyítva.
  A vizsgálat különféle hangerejű színuszos jelek, zajok, és szövegek alapján történik, jelezni kell amikor meghallom, illetve érthetően hallom a fejhallgatóba éppen bejátszott jelet-szöveget (számokat).
  A C pont az igazából a 10 kHz feletti frekvenciák irányhallását jelenti, hát itt már van némi “kopás”, de az átlag 60 év felett az olyan 4-5 pont a hölgy szerint.

  1. Szia András,

   én is járok, minden évben az Amplifon-hoz.
   Nekem most először a bal fülem romlott, a jobb az továbbra is menő és ‘hibamentes’.
   Nem leszünk fiatalabbak.

   Gratulálok az eredményhez! 😀

 7. Egy nem túl jó hír modern hangsugárzó tulajdonosoknak. A képen egy Sonus Faber magassugárzó mágnesköre látható szétszerelve. Néhány problémával:
  – A légrésben a ferrofluid vagy kiszáradt, vagy nem is volt. Az egyikben legalábbis csak nyomokban találtam, a másikban több volt de teljesen besűrűsödve. Ez már a (nagyon) sokadik hasonló magassugárzó amelynél ez a probléma jelentkezik…
  – A másik gond súlyosabb. Néhány év után a Neodímium mágneses magassugárzóknál a korongmágnes felszíne (a képen sárgával bekarikázva) szépen elkezd porlani. Ez jobb esetben “csak” a mágneskör elcsúszását, központosságának elvesztését jelenti, viszont találkoztam olyan esettel is ahol az elporlott mágnesanyag ( a kis szürke kupac a bal szélen) bevándorol a légrésbe, effektíve beékeli a lengőcsévét abba. Kaputt….
  A javítás -bár az esetek többségében lehetséges- nehéz, és nem minden esetben sikerül maradéktalanul.
  Sajnos ultradrága Dynaudio Esotar magasaknál is találkoztam már ezzel, egy ismerős C4-esében mind a négy magasat cserélni kellett e miatt. Szerencsére a gyár – gálánsan, garancián túl is ingyen- bevállalta a dolgot… (ezzel el is ismerve hogy gyártási hiba – Esotar tulajdonosok figyelmébe!!)
  Az ok amiért leírom, sajnos megint csak az, hogy ilyen fajta régebbi gyártású magasaknál ez a két probléma szinte óhatatlanul megjelenik 10-15 év után. Az oka a pedig a korai gyártástechnológia, ami miatt a porkohászati úton készült mágnesek kötőanyaga a mágneskörben zajló elektrokémiai folyamatok miatt idővel lebomlik, elporlad, a ferrofluid pedig idővel elveszíti viszkozitását – főleg ha a dóm lengőcsévéje gyakran “melegre” van hajtva.
  Ferrofluid cserét meg tudom oldani, de a neo mágneskör sajnos nem minden magasnál javítható…. 🙁

 8. Így hirdet egy inárcsi igazi vérbarom… Érdemes végigolvasni. 🙁 A mellékelt fotók valahogy (szerencsére) nem jelentek meg.
  Minden szava kincset ér. 120W csöves, A osztályú, együtemű. Aha…. Ha szerencsétlennek legalább fogalma lenne arról mit írt le. De nincsen.
  (csak irányelvekként:
  -A osztály: max. 25% hatásfok
  -Azaz 120w ilyetén működésmódban (csövekkel!) történő eléréséhez CSATORNÁNKÉNT legalább 500W anóddisszipációjú végcsövek szükségeltetnek (+ fűtés, etc.)
  -Ami az jelenti hogy a 2x120W-os erősítőnk minimum 1.2 kW-ot fog a szobánkba fűteni. Folyamatosan, bemenőjel nélkül is.
  -Ha lenne olyan elmeroggyant aki ezt tényleg meg szeretné építeni…. 🙁 )
  Az undorítóan pökhendi, lekezelő stílust nem is említve.
  https://www.jofogas.hu/pest/Brutalis_csoves_erosito_kit__2_120W___Class_A__Single_Ended__126862908.htm

 9. Nemzeti ünnep Ukrajnában….
  Ismételten elmondom: nekem nehéz szó nélkül végignézni ezt a rettenetet, amit Vlagyimirovics Putler művel a szomszédunkban. Teljesen mindegy ki milyen mértékben vétkes (mert valahol mindegyik fél az), egy ilyen problémát EMBEREK a 21. században így nem oldhatnak meg.
  Akinek ezek a hozzászólások kényelmetlenek, vagy a “stratégiai nyugalmát” zavarják, nyugodtan jelezze….. 😉

Vélemény, hozzászólás?